דילוג לתוכן

משברי חיים הם חלק בלתי נפרד מהקיום האנושי והם מסמנים שינויים מאוד משמעותיים באורח החיים. אירועים כמו אובדן אדם קרוב, גירושין כואבים, או שינויי קריירה משמעותיים מערערים את תחושת היציבות והזהות שלנו ומובילים לתחושות של חוסר אונים, פחד ואובדן כיוון.

טיפולי במשברי החיים

המשמעות של משברי חיים

משברי חיים מאתגרים את תחושת הביטחון שלנו ויוצרים קרקע לתהליך של חקירה פנימית. הפסיכואנליטיקאי ק.ג. יונג טען כי משברים הם חלק ממסע החיים, ותחושת הכאב הרב מאלצת אותנו לעזוב את אזורי הנוחות ולהסיט את הקשב אל התפנית הרגשית ואל ההתפתחות. בצומת המתגלה לנו בזמן המשבר נפתחים כיוונים היכולים להאיר חלקים חבויים בנפש בהם טמונים יכולות נוספות ושונות מאלה שהכרנו. כיוונים אלה מאפשרים הסתגלות מחודשת אל החיים. התפיסה היונגיאנית מתמקדת בזיהוי המשמעות העמוקה של המשבר ובחשיבותו כמנוף להתפתחות אישית.

אובדן אדם קרוב: התמודדות עם אבל בגישה יונגיאנית

אובדן אדם קרוב, כתוצאה ממוות או פרידה, הוא מהאירועים הקשים ביותר בחיי האדם. האובדן מעורר תחושות של כאב עמוק, שאלות על משמעות החיים ותהליכי אבל מורכבים.

ישנן גישות המתייחסות לשלבים מוגדרים בתהליך האבל. העבודה טיפולית על פי הגישה היונגיאנית מתייחסת אל תהליך האבל כשילוב של רגשות שונים המתקיימים בו-זמנית זה לצד זה, אליהם נוסף מימד של חקירה פנימית. למימד זה ישנה חשיבות רבה מפני שהוא מאפשר התבוננות אישית ומקורית בנוסף לעיבוד הרגשות הקשים. לעיתים קרובות מתעוררים כיוונים אישיים להתמודדות עם האובדן כאשר נוספת עבודה עם חלומות והדימויים העולים מתוכם. דמיון פעיל הוא כלי חשוב המאפשר יצירת דיאלוג פנימי עם דימויים העולים מחלומות, ועם חלקי נפש שונים, כולל הסמליות של האובדן עצמו. דרך זו יכולה להוביל לתובנות עמוקות ולהקלה רגשית.

יונג טען שעומק הנפש שלנו רווי בסמלים המייצגים תבניות רגשיות ותהליכים לא מודעים. לדוגמה, דמויות משמעותיות מהעבר עשויות לעלות בתודעה כסוג של דימוי המספק תחושת תמיכה פנימית. הטיפול מתמקד בזיהוי סמלים אלו, ובכך ניתן להעיר ולהאיר כיוונים חדשים להתמודדות.

גירושין: משבר זוגי ומשפחתי

גירושין אינם רק סיום של קשר זוגי, אלא אירוע המטלטל מערכות יחסים משפחתיות, חברתיות ולעיתים גם כלכליות. משבר זה יכול להיות מלווה בתחושות של בגידה, כישלון ופגיעה בדימוי וההערכה העצמית. הגישה היונגיאנית מסייעת למטופל להבין את הדינמיקות הנפשיות הנמצאות בעומק הלא מודע, והצצה אל הבסיס הנפשי של המשבר. העבודה בגישה היונגיאנית יכולה להצביע על פתיחת כיוונים חדשים של התייחסות עצמית והתייחסות לזולת, הרחבה רגשית, וגישה שונה אל העולם.

משברים זוגיים יכולים לחשוף דפוסים לא מודעים הקשורים ליחסי הורה-ילד ולצרכים רגשיים בסיסיים. באופן הפרשנות הייחודית של חלומות ודימויים, המטופל יכול להבין את מקורות הדפוסים הללו, ולהתמודד איתם בצורה מודעת והולמת יותר ובכך ולהביא לשינוי של דפוסים נפשיים או התנהגותיים שהיו מקובעים טרם המשבר .

שינויי קריירה ומשברים מקצועיים

שינויי קריירה, אם בכפייה ואם מבחירה, יכולים להיות מרגשים אך גם מעוררי חרדה. הם מערערים את תחושת הביטחון העצמי ומעלים שאלות קיומיות על משמעות ותכלית. יונג ראה משברים מקצועיים כחלק מתהליך של שינוי רגשי אישי .

יונג זיהה את "מסע הגיבור" כתבנית רגשית אוניברסלית המסמלת תהליכי שינוי והתפתחות. בטיפול, יש לעבד את הפרידה מהישן, ובאמצעות האפשרות נפתחת לחקור את הסמלים והדימויים הקשורים למסעו האישי, ולעתידו. במסע זה ניתן לאתר ביטוי ומסלולי חיים שיכולים להיות מותאמים יותר להתפתחויות החדשות. עבודה עם חלומות, עם הקשרים אל מיתוסים, אגדות עם, ותחומי תרבות שונים, מאפשרת התקשרות לתשתיות קדומות בנפש היכולות להרחיב את תחומי עניין, ויכולה לעזור למטופל להבין מה מאפשר לו תחושת מימוש וסיפוק.

אסטרטגיות טיפוליות במשברי חיים

פרשנות חלומות ודימויים: הגישה היונגיאנית נותנת מקום להתייחסות ייחודית לדימויים העולים   מתוך הלא מודע ומשתקפים בחלומות כך שהם מרחיבים את התודעה ומצביעים לעיתים קרובות על תובנות חשובות להתמודדות עם משברים. ניתוח סמלים מהחלום מאפשר למטופל לזהות מסרים עמוקים שהנפש מנסה להעביר ולחברם למציאות האישית. סגנון פרשנות החלומות מפורט בסעיף הבא.

2.      סגנון הפרשנות ודמיון פעיל: בהתיחסות לעולם הדימויים הפנימי  ישנו דגש על דיאלוג פנימי עם סמלים ותבניות מהלא-מודע. התהליך יוצר חיבור עמוק לחלקים לא מודעים בנפש ומסייע במציאת נתיבים רגשיים פנימיים וביצירת איזון רגשי. פרשנות הדימויים העולים, באמצעות חיבור לדימויים הקשורים לתשתית התרבות האנושית, מאפשרת את הרחבת האופקים ותחושת שייכות לאנשים ולעולם. החיבורים הרגשיים הם גם אל העולם הפנימי וגם אל המציאות החיצונית.

3.      חיזוק משאבים פנימיים: בטיפול, המטופל לומד לזהות את הכוחות הנפשיים והרגשיים הטמונים בו העוזרים לו בהתמודדות של מעבר מהישן אל החדש. שיפור הריכוז והקשב מסייע בהפניית המבט אל תוך הטבע האישי והעולם הפנימי, ומאפשר יכולת התמודדות שלא היתה ידועה קודם לכן.

4.      בניית משמעות חדשה: הגישה היונגיאנית רואה במשבר הזדמנות ליצור משמעות חדשה לחיים. בעזרת עבודה עם סמלים של תבניות רגשיות, המטופל חוקר את מסעו האישי, ומקבל הזדמנות לראיית חיים רחבה יותר אותה יוכל לממש.

הגישה הפסיכואנליטית-יונגיאנית, רואה את העתיד בדיוק כשם שהיא מתייחסת אל העבר. הטיפול במשברי חיים נגזר מראיה זו. עם עיבוד הכאב והקושי הכרוכים במצב המשברי נוצרת פרספקטיבה חדשה לגבי ההיסטוריה האישית שלנו היכולה לשחרר אותנו מדפוסים שגורים שהיו לנו.  בכך הכאב והקושי מסמנים צומת דרכים בה טמונה הזדמנות לצמיחה אישית. הגישה אל סמלים פנימיים, אל דימויים ואל תהליכים פנימיים בדרך ייחודית, מצביעה על הזדמנות להתמודדות חדשה עם אתגרים אלו, והשלמה עם מחיר הוויתור על הישן. באופן שכזה מתאפשרת גם מציאת משמעות קיומית מחודשת עם גילוי דרך לחיים מלאים ומספקים יותר. 

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע"מ ומפנה את המתקשר לבית העסק.
משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.

מספר הטלפון הרגיל של בית העסק:
052-3581900